DIGITALA HÖRAPPARATER

Modern digital hörapparatteknik har utvecklats mycket under det senaste decenniet. De skrymmande enheterna med konstant återkoppling och visslande ljud har ersatts med eleganta mikrodatorer för dina öron.

De bästa digitala hörapparaterna, som Widex DREAM-serien, erbjuder verklighetstroget ljud i alla lyssningssituationer. Det spelar ingen roll om du sitter och pratar i en bullrig restaurang eller lyssnar på fågelsången en sommardag, digitala hörapparater hjälper dig att höra som du aldrig gjort förut.
Vad är digitala hörapparater?
Digitala hörapparater består av fem huvudkomponenter: en mikrofon, en förstärkare (eller en signalprocessor), ett mikrochip, en hörtelefon (kallas även högtalare) och ett batteri.
Medan tidiga hörapparater kan ha fungerat som enkla förstärkare, är digitala hörapparater egentligen små datorer som bearbetar ljud för att göra det så verklighetstroget som möjligt. 
Hur digitala hörapparater fungerar
Digitala hörapparater fungerar genom att deras mikrofoner fångar upp inkommande ljud och skickar det till förstärkaren. Förstärkaren bearbetar ljudet och omvandlar det från en analog signal till en digital signal. Denna skickas sedan till hörtelefonen som i sin tur skickar ljudet till ditt öra
  • MIKROFON: Mikrofonen är helt avgörande för kvaliteten på ljudet du hör. De flesta mikrofoner är adaptiva vilket innebär att de kan anta ett läge med antingen flera riktningar (omniläge) eller ett enriktat läge, vilket förbättrar hörbarheten för signalen av intresse beroende på lyssningsmiljön
  • FÖRSTÄRKARE: Förstärkaren bearbetar och förstärker ljudsignalen enligt dina personliga behov och din hörselnedsättning. Den gör ljuden du hör igenkännbara utan distorsion.  Förstärkaren innehåller de flesta av hörapparatens elektroniska komponenter och kretsar i ett mikrochip
  • MIKROCHIP: Chippet är nervsystemet i den digitala hörapparaten. Trots mikrostorleken är chippet otroligt kraftfullt och kan hantera allt från signalbearbetning till trådlösa kommunikationer. Chippet innebär att digitala hörapparater kan vara mindre och använda mindre energi
  • HÖRTELEFON: Hörtelefonen eller högtalaren omvandlar den elektriska signalen till ljud och skickar det till ditt öra. Hur mycket ljud som kommer ut beror på dess storlek; därför kräver en uttalad hörselnedsättning ofta en något större hörapparat
  • BATTERI: Batterierna är hörapparatens motor som driver den. Hur mycket energi en digital hörapparat förbrukar varierar mycket beroende på dess storlek, hur många funktioner den har och sättet på vilket den används. Widex arbetar hårt för att få ut maximal användning och energi ur våra hörapparater

Var man köper hörapparater
Bara en audionom kan avgöra vilken typ av hörapparat som är bäst för dig. Besök vår Butikssökning för att hitta din närmaste audionom.
Digitala jämfört med analoga hörapparater
De första populära hörapparaterna var analoga. Det finns fortfarande analoga hörapparater, men de har till största delen ersatts av digitala hörapparater.

Det är stor skillnad mellan en digital och en analog hörapparat, och skillnaden beror mest på hur enheterna bearbetar ljud. Digitala hörapparater omvandlar inkommande ljud till en digital signal och bearbetar den sedan innan den omvandlas tillbaka till en analog signal och skickas in i ditt öra. Denna process gör att ljudet blir tydligare och mera naturtroget.

Föreställ dig att du sitter i en bullrig restaurang och försöker prata med en vän. Om du bär analoga hörapparater förstärks alla ljud – din väns röst, bakgrundsmusiken, klirrandet av porslin och sorlet av andra gästers samtal. Men om du bär digitala hörapparater är upplevelsen helt annorlunda. Dessa enheter tar in allt ljud i restaurangen och ger dig bara det som du vill höra. Din väns röst hörs tydligt medan bakgrundsljuden fortfarande är svaga.  Det beror på att digitala hörapparater är smarta enheter som är utrustade med funktioner som bullerreduktion, riktade mikrofoner och system för återkopplingsborttagning.

ONLINE-HÖRSELTEST

Vårt online-hörseltest är mycket enkelt att göra. Du behöver bara svara på fem enkla frågor och lyssna på några ljudexempel. Du får veta resultatet med en gång.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark