WIDEX BLOG
Protecting your hearing

Varför det är så viktigt att skydda din hörsel (och hur du gör det)

13-12-2019
26-03-2020

Hörselnedsättning är ett permanent tillstånd som inte kan försvinna. Det är därför hörselskydd bör vara din nya bästa vän.
Du stressar nedför gatan och passerar en byggarbetsplats med buller. Du ser att alla arbetarna bär hörselkåpor. Det beror på att hörselskydd är viktigt för dessa arbetare för att de ska undvika hörselnedsättning eller tinnitus

Det finns två saker som är de vanligaste orsakerna till hörselnedsättning: åldrande och buller. 

Det är inte troligt att du hittar källan till evig ungdom, så det finns inte mycket du kan göra angående åldrande (men när du börjar förlora hörseln på grund av åldrande är det en bra idé att träffa en audionom för att förbättra hörseln). 

Buller är dock det område där du verkligen kan göra något för att undvika att skada hörseln. 

Buller påverkar din hörsel – men var går gränsen?

Varje dag utsätts du för ljud som klassas som buller, även om du inte märker det. I skolan eller på arbetet, i trafiken, när du klipper gräset, eller till och med när du hör grannens hund skälla så kan det kan vara buller. Det beror helt på volymen, men det är inte så lätt att förutsäga. 

Ett normalt samtal är på 60 dB i genomsnitt. Ett jetplan kan nå så högt som 140 dB vid start. 

Problemet är när ljudet som är för högt pågår under en lång tid eller inträffar upprepade gånger under en lång tid.

Många länder har antagit bestämmelser om bullergränser som arbetstagare får utsättas för under en arbetsdag – för att skydda arbetare från alla former av hörselnedsättning eller försämring på grund av arbetsmiljön.  Vanligtvis får inte ljudnivån överstiga 85 dB.

Om du inte arbetar i en bullrig miljö bör du ändå vara särskilt uppmärksam på situationer som konserter, se på fyrverkerier nära, flyga eller lyssna på musik eller podcasts med hörlurar på hög volym. 

Vad händer när buller påverkar min hörsel?

Örat är ett komplext organ, fullt av viktiga sensoriska celler som hjälper oss att höra och hjälpa hjärnan att tolka ljud. Om de sensoriska cellerna upplever ljudet som för högt kan de skadas – eller helt enkelt dö. Problemet är att det inte finns något sätt att återuppliva dem.  Och det kan innebära permanenta hörselskador. 

VISSTE DU ATT ...?
Även den minsta, osynliga ökningen av decibel kan ha en enorm effekt på din hörsel. En ökning av volymen på tre decibel kan fördubbla risken för skador på hörseln.

Hur skyddar jag min hörsel?

En del av tiden kan du inte vara beredd på buller – trafik eller vägarbete kan komma som en överraskning.

Andra gånger vet du att du kommer att ta in en massa höga ljud. Som när du planerar att gå på konsert, gör dig iordning för att se fyrverkerier på nyår eller ska klippa gräsmattan. Dessa är de tillfällen då du bör vara noga med att skydda din hörsel.

Hörselskydd finns i olika former, men för det mesta skyddar enkla öronproppar från det skadliga bullret. Om öronen är känsliga för öronproppar kan du prova bullerdämpande hörlurar eller hörselkåpor. De är större men också ganska bekväma.

Om möjligt bör du också överväga att välja platser (i plan eller på konserter) som inte är alltför nära bullret.

Vill du veta mer?

Ladda ner vår gratis ebooklet om buller och hörsel nu >>

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark