WIDEX BLOG
Protect your hearing when you're flying

Varför och hur du bör skydda dina öron och din hörsel när du flyger

03-07-2019
30-07-2019

En efterlängtad semester kan ta ut sin rätt på dina öron redan innan du når din slutdestination – dvs. om du flyger. Få information om hur du skyddar dina öron och din hörsel från det konstanta susande ljudet i kabinen samtidigt som du drömmer om din välförtjänta semester.
Vi har sagt det många gånger tidigare och vi säger det igen: Det är viktigt att skydda din hörsel från höga ljud. Det innebär inte bara byggen, konserter eller högljudda sportevenemang. Det innebär även din nästa flygresa.

Ljudnivåerna inuti ett vanligt passagerarflygplan kan snabbt nå den högsta ljudnivån som dina öron klarar av innan ljudet potentiellt börjar påverka din hörsel. Den nivån är 85 decibel.

Vid avgång och landning kan ljudet inuti en flygplanskabin nå så högt som 105 decibel. När planet flyger stadigt på hög höjd sjunker ljudet till cirka 85 decibel. Om det är en lång flygning kan det vara bra att skydda öronen.

Så här skyddar du dina öron från höga ljud nästa gång du flyger:

1. Ta med öronproppar

Öronproppar är ett utmärkt sätt att skydda din hörsel, dessutom är det skönt och lindrande under en flygning. Du kan köpa öronproppar som är avsedda för flygresor på ett apotek. Om du är osäker på vilka du ska köpa finns en lista över de bästa öronpropparna att flyga med här.

2. Använd hörlurar med brusreducering

Brusreducerande hörlurar skyddar dina öron och din hörsel, samtidigt som de gör resan bekvämare. Med brusreducerande hörlurar kan du dessutom lyssna på vad du vill uppe i luften, t.ex. musik, radio och video. Här är Forbes lista över de bästa brusreducerande Bluetooth-hörlurarna.

3. Boka en plats vid gången och långt fram i planet

Den tystaste platsen på planet är de populära raderna längst fram, eftersom de är längst bort från motorerna. Du bör dock veta att det vanligtvis är i det främre pentryt som besättningen förbereder för måltidsservice och pratar under de lugnare stunderna av resan. Så det kan fortfarande vara en del ljud, men det är en annan typ av ljud.

Platserna vid gången är också flera decibel tystare än fönsterplatserna, så om du ändå inte är så intresserad av att kunna titta ut så bör du välja en plats vid gången.

Vi kan dock inte lova något angående hur högljudda dina medresenärer är.

Funderar du på att ta tåget istället?

Det här är inte direkt något tips för vad du ska göra när du flyger. Men om du har hörselproblem, eller bara inte klarar av allt ljud inuti kabinen, kan du överväga att åka tåg istället för att flyga. Särskilt om din slutdestination inte är så långt borta.

Vad du än väljer så önskar vi dig en härlig resa!

Referenser:

https://www.nidcd.nih.gov
http://www.bbc.com
http://www.bbc.com

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark