WIDEX BLOG

Frågor och svar: Vilka hörlurar är säkrast för din hörsel?

30-06-2019
04-07-2019

Det är ingen nyhet att långvarigt lyssnande på hög musik kan leda till hörselnedsättning på grund av buller – men hur högt är för högt?

Vi frågade Tino Soelberg, produktutvecklingschef på SteelSeries, en global tillverkare av gaminghörlurar.

F: Hur högt är för högt när man lyssnar på musik med hörlurar?

S: Flera olika faktorer är bidragande. Till exempel hur länge du lyssnar, ljudets intensitet (typ av musik, tal, filmer) och yttre buller - som tenderar att leda till högre lyssningsvolymer. Hörselnedsättning på grund av buller kan vara lurigt, särskilt i fråga om skador orsakade av långvarig exponering för ljud via hörlurar.

Det är svårt att mäta dessa volymer, och kroppen är tyvärr bra på att stå ut med mycket höga ljudtryck utan att omedelbart tala om att något är fel. Den främsta anledningen till att lyssnare i alla åldrar höjer volymen är för att stänga ute distraherande bakgrundsljud - så det är av yttersta vikt att du håller koll på nivån på bakgrundsljudet.

F: Vilka typer av hörlurar är bäst för dina öron och din hörsel?

S: Over ear-hörlurar finns vanligtvis i två typer: öppna och slutna.

  • Öppna hörlurar hindrar volymen från att bli för hög genom att perforerade öronskydd används - så att en del ljud släpps igenom. Men det här innebär i sin tur att användaren tenderar att höja volymen i väldigt bullriga miljöer.

  • Slutna hörlurar isolerar bra mot yttre ljud, vilket innebär att du kan kontrollera volymen bättre eftersom bakgrundsljudet naturligt är mindre intensivt.

  • In ear-hörlurar isolerar väldigt bra mot yttre ljud. När dessa hörlurar används med en rimlig volymnivå är de ett mycket säkert val. Men om de används på fel sätt kan de orsaka stora skador på öronen.

F: Kan billiga hörlurar vara farligare för din hörsel?


S: Priset har betydelse i den utsträckning att de flesta exklusiva hörlurar har genomgått rigorösa tester och uppfyller strikta regler och standarder. Så är inte alltid fallet med billigare märken. Ett annat problem med billigare hörlurar är att du måste höja volymen för att kunna höra de finare ljuddetaljerna – vilket i slutändan kan leda till brusinducerad hörselnedsättning.

F: Finns det regler för hur hög volym hörlurar får ha?

S: Både ja och nej. Det finns regler för hur hög volym ”mobila musikspelare” får ha. Denna gräns följs inte nödvändigtvis om du inte använder de hörlurar som medföljde musikspelaren. En del hörlurar har en högre effekt än de som medföljer och andra har en lägre effekt. Skillnaden kan vara dramatisk. Även om utvecklingen mot bättre regler är bra så är den fortfarande inte helt säker.

F: Vilka tre saker bör man titta efter när man vill köpa nya hörlurar?

S: Följande tre saker bör beaktas: 
  • Komfort – du kommer sannolikt att använda hörlurarna en hel del. Om du ser till att de sitter bekvämt minskar du behovet av att höja volymen på grund av dålig akustisk tätning.

  • Ljudkvalitet – ju bättre ljudkvalitet, desto mer kommer du gilla hörlurarna. Då behöver du inte heller höja volymen bara för att höra detaljerna.

  • Avsedd användning – se till att ditt val av hörlurar matchar den avsedda användningen – oavsett om du använder dem när du är ute på språng, hemma eller i en bullrig miljö.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark