WIDEX BLOG

Bra att komma ihåg när du reser med en hörselnedsättning

02-07-2019
04-07-2019

Din destination väntar på dig! Oavsett om du ska till Honolulu, Hanoi eller Hamburg så kan resor innebära en hel del utmaningar.
Men att resa med en hörselnedsättning behöver inte vara svårare än att resa med perfekt hörsel. Du behöver bara vidta några försiktighetsåtgärder och göra några förberedelser. Här följer tips på hur du får ut så mycket som möjligt av dina resor om du har en hörselnedsättning.

Före resan

 • Be din audionom kolla att dina hörapparater är förberedda inför resan. Fråga även om eventuella hörhjälpmedel som audionomen kan rekommendera. Om du ska på en operakonsert kan ett FM-systemförbättra din upplevelse avsevärt.

 • När du bokar plats på flygplanet ska du välja en plats så långt fram som möjligt och vid gången. På så sätt får du så lite bakgrundsljud som möjligt. Om du vill ha en plats på nödutgångsraderna ska du kontrollera flygbolagets policy, eftersom en del flygbolag inte tillåter att personer med hörselnedsättning sitter på dessa rader.

 • Ta med extrabatterier (eller laddare), slang, rengöringskit och reseetui i packningen. Lägg dessa i handbagaget, om du flyger, ifall ditt incheckade bagage inte kommer fram samtidigt. Ska du åka till ett varmt och fuktigt ställe? Kom ihåg att ta med en avfuktare. Det är även bra att ta med sig en reseadapter – för dina återuppladdningsbara hörapparater eller hörapparatstillbehör.

Under resan

 • Se till att ha bokningar och biljetter utskrivna och redo (eller på mobiltelefonen). Då blir det enklare att visa dem för flygplatspersonalen för en smidig incheckning.

 • Ha på dig dina hörapparater så att du inte missar någon viktig information. Berätta för personalen och människor runt omkring dig om din hörselnedsättning – det gör det mycket enklare för dem att hjälpa dig så du inte missar någon viktig reseinformation.

 • Om du reser med buss eller tåg och det inte finns några synliga hållplatsnamn kan du be någon som sitter nära dig att meddela dig när din hållplats kommer.

På resmålet

 • När du är ute på stadstur en dag kan ett FM-lyssningssystem hjälpa dig att höra guiden. Be din researrangör använda en sändarmikrofon, så att du kan höra informationen över radiovågor via din hörapparatsmottagare.

 • Informera hotellreceptionen om din hörselnedsättning, så att de känner till den vid ett eventuellt nödfall.

 • Ladda ner en karta på mobilen eller skaffa en karta i pappersformat. Om du har svårt att höra blir det svårare att förstå instruktioner om du går vilse eller inte hittar det du letar efter. Med en
  karta blir det mycket enklare!

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark