WIDEX BLOG

Välja hörapparat: 7 frågor du ska ställa dig innan du köper en hörapparat

10-04-2019
10-04-2019

Att välja hörapparat är inte lätt, särskilt inte om hörapparater är nytt för dig. Det finns många storlekar, färger och tekniknivåer.

Det första som avgör vilken hörapparat du ska ha är din unika hörselnedsättning, som kan vara allt från lätt till svår. Och sen då? Vad vill du att din personliga hörapparat ska kunna göra – och hur ska den se ut?

Hur ska min hörapparat se ut?  

Enligt Världshälsoorganisationen lider 466 miljoner människor av en begränsande hörselnedsättning. En del vill visa upp sin nya hörapparat, medan andra inte vill att den ska dra till sig för mycket uppmärksamhet. Allt beror på vem du är! En hörapparat är precis som allt annat som du bär på din kropp, och du kan välja stil, färg och storlek (beroende på din specifika hörselnedsättning). Så fundera på vad du vill att din hörapparat ska berätta om dig, eller om du inte vill att den ska säga något alls.   

Går jag ut ofta, eller stannar jag hellre hemma?

Går jag gärna ut på restaurang, eller föredrar jag en hemmakväll framför tv:n? Våra livsstilar är olika, och därför är hörapparaterna det också. Om du föredrar att gå ut kommer du att utsättas för en hel del bakgrundsbrus, vilket oftast är då folk har problem att höra en konversation. Så se till att du skaffar en hörapparat som reducerar bakgrundsbruset och förstärker tal. Det är kanske inte så viktigt om du är mer benägen att stanna hemma och läsa en bok i lugn och ro eller prata med en vän över en kopp te.  

Vill jag streama musik eller tv direkt till min hörapparat?

Om du är en entusiastisk smartphoneanvändare kommer du säkert gilla hörapparater med Bluetooth-anslutning. Många av dagens hörapparater har Bluetooth 2,4 GHz-anslutning (Made for iPhone) som ansluter dina iOS-enheter (Apple-produkter) direkt till dina hörapparater. En lösning för direktstreaming från Android-telefoner är också på gång och lanseras förhoppningsvis under 2019. Till dess behöver du ett hörapparatstillbehör för att streama från din Android-telefon, och samma sak gäller tv och radio. Du kan i alla fall hantera streamat ljud via din telefon om du har en 2,4 GHz-anslutning.  

Vill jag använda min smartphone för att hantera mina hörapparater?

Dagens hörapparater kan göra så mycket mer än att bara förstärka ljud. Du kan till och med skaffa appar till din smartphone som till exempel hjälper dig anpassa din hörupplevelse genom artificiell intelligens eller spårar din aktivitetsnivå. Dessa funktioner hanteras vanligtvis via din smartphone. Så om du har en smartphone och gillar att använda den är det här ett fantastiskt sätt att använda ännu fler funktioner förutom de automatiska ljudfunktionerna, som är olika beroende på hörapparat.  

Tycker jag att det är svårt att höra svaga ljud?  

Starka ljud är oftast inte svårt för oss att höra, men de svagare ljuden som till exempel fågelsång, prassel från en tidning eller kanske barnröster blir oftast ännu svagare när du har en hörselnedsättning. De kan till och med försvinna helt och hållet! Om du saknar dem ska du absolut skaffa en hörapparat med bra kapacitet för dessa svaga omgivingsljud. 

Hur ser min arbetsmiljö ut?

Det är stor skillnad på att arbeta på en byggarbetsplats eller en teater och att arbeta på kontor. Trots att ett kontor också kan vara högljutt! Fundera på hur din arbetssituation ser ut: behöver du en hörapparat som kraftigt reducerar oönskat bakgrundsbrus? Behöver du en som fångar upp svaga ljud eller hanterar akustik på stora evenemang på ett bra sätt?

Var behöver jag oftast höra bäst?

Är du aktiv inom någon sport, ordnar du stora föreläsningar, besöker du religiösa evenemang eller seglar du på havet? Oavsett när det är viktigt för dig att höra bra ska du se till att fånga dessa stunder med din hörapparat. En del hörapparater har funktioner som passar bra för sport, andra kan vara bättre för konserter. Och några hörapparater passar för nästan allt! Se bara till att dina nya hörapparater ger dig bästa möjliga stöd i dina favoritstunder. 

Ok, hur kommer jag igång?

Om du inte redan har gjort ett hörseltest rekommenderar vi att du börjar där. Börja med att göra ett snabbt och kostnadsfritt onlinetest . Om du har en hörselnedsättning kan en audionom hjälpa dig besvara dina frågor och hitta den bästa lösningen för dig.  

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark