WIDEX BLOG
A Bluetooth hearing aid can make your life easier

Vad är en Bluetooth-hörapparat och hur kan den göra ditt liv enklare?

10-04-2019
10-04-2019

Bluetooth-hörapparater är inte något nytt, men du kanske inte är helt säker på vad dessa trådlösa hörapparater är och hur de kan hjälpa dig. Det här behöver du veta om Bluetooth-hörapparater och hur de kan göra ditt liv enklare. 

Men först en förklaring av vad Bluetooth är.   

Bluetooth är en kommunikationsteknik som ansluter två eller flera elektroniska enheter trådlöst inom ett kort avstånd så att de kan utbyta ljud eller information. Bluetooth använder högfrekventa radiovågor för att dela information och är helt säkert och tryggt.  

Bluetooth används i många moderna elektroniska enheter, vilket betyder att många av dina enheter kan kommunicera med varandra. Elektroniktillverkare som till exempel Samsung och LG producerar till och med kylskåp som kommunicerar med andra enheter via Bluetooth.  

Bluetooth i hörapparater

Bluetooth-tekniken är lite annorlunda när det handlar om hörapparater. Eftersom små enheter inte har så mycket batterikapacitet, men ändå måste vara påslagna hela tiden, drar vanlig Bluetooth-teknik helt enkelt för mycket energi. 

Därför använder dessa små enheter Bluetooth Low Energy (förkortas BLE), som är utformat för att tillhandahålla minskad energiförbrukning men fortfarande upprätthålla kommunikationsavståndet och se till att ljudet inte blir försenat. BLE introducerades 2004 och används i många sammanhang, till exempel i hjärtfrekvensmätare, smarta klockor – och hörapparater.

Dessutom är hörapparater lite speciella eftersom användarna ofta använder två enheter istället för en. Det innebär att det är två enheter (istället för en) som behöver kommunicera med varandra och samtidigt ansluta till ytterligare en Bluetooth-enhet. Det betyder att du behöver två Bluetooth-kanaler, och BLE kan lösa även det problemet.  

Hur fungerar Bluetooth?  

En Bluetooth-hörapparat kan kommunicera med olika elektroniska enheter, inklusive din smartphone, som du kan använda som kontroll för din hörapparat.  
Om du har en hörapparat med en Bluetooth 2,4 GHz-anslutning har du tur. För några år sedan introducerade Apple tekniken ”Made for iPhone” där användarna kan streama ljud direkt från alla iOS-enheter, som till exempel iPad eller iPhone, till sina 2,4 GHz-anslutna hörapparater.  

Men innebär det att du inte kan streama ljud från din tv eller din Samsung-telefon med Android trots att du har en hörapparat med 2,4 GHz-anslutning? Inte riktigt. Du behöver bara ett hörapparatstillbehör så att du kan streama. 

Den här enheten (som kallas en streamer) bär du vanligtvis runt halsen, beroende på varifrån du vill streama. Om du till exempel vill streama från din tv ska enheten oftast anslutas fysiskt till din tv, ta emot tv-ljudet och streama det till din hörapparat.  

Hörapparatsbranschen jobbar just nu på att hitta en lösning för Android-system så att användare kan streama ljud direkt även från sina Android-telefoner.  

Vilka är fördelarna med streaming via Bluetooth?

Med Bluetooth får du en mer personlig lyssningsupplevelse. Du kan till exempel ändra tv-volymen på dina hörapparater separat från tv-ljudet (goda nyheter för familj och vänner!). Du kan streama ljud till ett öra eller båda öronen, lyssna på musik och prata i telefon med ljudet direkt till din hörapparat. På så sätt utsätts ljudet inte lika mycket för störningar, det blir generellt lättare att höra och ljudet blir mer personligt anpassat.  

Om du gillar elektronik och prylar är du en bra kandidat för en Bluetooth-hörapparat. Men om du föredrar att hålla dina elektroniska enheter så enkla som möjligt och inte behöva hantera dem kanske du tycker att en Bluetooth-hörapparat är mer en belastning än en hjälp.  

Hur ställer jag in mina hörapparater för Bluetooth?

Precis som med andra enheter i hemmet, som till exempel din trådlösa telefon, använder Bluetooth en 2,4 GHz-anslutning för att skicka data eller kommunikation mellan enheter istället för att använda en sladd.  

Det första du behöver göra (när du har satt igång hörapparaterna, streamern och enheterna som du vill ansluta) är att parkoppla enheterna – dvs. se till att de kan kommunicera! Din audionom kan hjälpa dig komma igång eller så finns det en onlineguide med information om hur man parkopplar enheter som till exempel Apples guide: ”Made for iPhone”. 

Vad är det för skillnad mellan Bluetooth och Wi-Fi?

Bluetooth används för att trådlöst ansluta två eller fler enheter inom ett kort avstånd, medan Wi-Fi ansluter din enhet till internet överallt. Många elektroniska enheter och hushållsenheter kan styras via Wi-Fi och det kallas sakernas internet (IOT). Du kan till exempel styra uppvärmningen av huset eller när tvättmaskinen ska sättas igång. Bluetooth är ett bra sätt att ansluta enheter som du befinner dig nära för tillfället. Det går åt mindre ström än med Wi-Fi och är billigare att implementera.  

Är Bluetooth-hörapparater enkla att använda?

Ja och nej. Om du är van vid att använda olika elektroniska enheter kommer du inte ha några problem att använda Bluetooth-hörapparater. Prata med din audionom för mer information om vad som passar dig bäst. 

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark