WIDEX BLOG

Nils Wigsten

26-11-2018
06-06-2019

Via hörselprovet kom min audionom snabbt fram till det som min fru vetat om under många år, att jag hade nedsatt hörsel.
Jag heter Nils Wigsten och arbetar sedan en tid som arbetsmiljöingenjör på Iggesunds bruk i Iggesund, så här kommer min resa, hur jag har upplevt att ha nedsatt hörsel och hur det har påverkat mig. 
 

Min hörselnedsättning kom gradvis och den som märkte min hörselförändring först var familjens andra hälft-min fru. Det var mycket tjat om att jag aldrig hörde och än mindre förstod vad samtalen ibland handlade om, så till sist tog jag mig i kragen och gick och kollade hörseln. Till min förvåning var resultatet ganska kass.  Det var väl inget fel på min hörsel tänkte jag, men det var det.

Hörseln var så dålig och innebar att jag inte längre kunde verka i mina tidigare yrken som befäl till sjöss eller i försvaret, så nedslående var resultat.  Men som tur är. Det finns hjälpmedel att få…

Via hörselprovet kom min audionom snabbt fram till det som min fru vetat om under många år, att jag hade nedsatt hörsel. Det var inte anmärkningsvärt som så, för det är väldigt många människor som har hörselnedsättning. Det var hur han beskrev mina upplevda bekymmer, som jag så länge skjutit under mattan, som var det svåra. Hur kunde han veta och beskriva med mycket hög noggrannhet vilka exakta problem jag upplevde. Han satte ord på det, och det var mycket jobbigt. Nu fick jag det svart på vitt och kunde inte negligera det och tvingades acceptera och förlika mig med att jag har nedsatt hörsel. 
 

Här kommer några exempel på problem som jag har stött på och upplevt….


Det är förstås kämpigt att följa med i en diskussion som tex sker på andra sidan bordet, eller på lite avstånd. För mig blir det som att ”spela pingis”, huvudet går fram och tillbaka, det är förvisso bra nackträning, men det är mycket påfrestande och tröttande att koncentrerat följa en diskussion och vara rädd för att missa ord som gör att man tappar sammanhanget. 

I just trepartssamtal med lite avstånd är det extra svårt att höra. Finns det då lite oljud runt omkring är det nästan omöjligt att höra. 
Att försöka ta plats i samtal är inte helt lätt, speciellt med att skjuta in ett klokt och intelligent inlägg.  Det gör man, när man tror att man har hört och förstått allt rätt.  Men ack så fel det kan bli ibland!  Tänk er ett inlägg som är heeeelt åt pipan. Det blir ”God dag yxskaft” 
Att hamna i en sådan situation är både generande och trist.  Man blir helt avslöjad med att man inte har förstått vad samtalet handlade om. 
Den andra varianten på detta är när man ligger efter i en diskussion och ställer en fråga,  och som svar kommer då :  ”Det talade vi ju nyss om ” och ”vilken planet är du på?”, det här är också jobbigt…  

Andra svåra exempel på problem är:

o Tex i bilen, radion är på och det susar och personen i passagerarsätet talar rakt fram.
o Någon talar i en annan riktning än mot mig.
o Snabba inlägg i diskussionen, då hänger jag inte med, då är jag borta direkt,.
o Roliga historier där berättelsen initialt går långsamt men slutklämmen och poängen går fort. Då hinner jag inte uppfatta det roliga utan får flina ändå utan att ha förstått det roliga. Men man får ta det med ro, med tiden blir man lite luttrad och man får släppa det.
o Tysta ljusa svaga röster är förstås mycket svåra att höra, speciellt kvinnoröster och ungdomar som talar kort och med stötande uttal, är mycket svåra att uppfatta. 

När jag väl fick hörapparater så upptäckte jag att de inte räckte till, avståndsmässigt.  
Extra svårt att höra uppstod i stora runda bordssamtal i ledningsgruppsmöten och i projektmöten, då många människor deltog.  Men då fick jag hjälp av Eric och Försäkringskassan med dessa puckar, som fungerade alldeles perfekt. Det har hjälp mig väldigt mycket. Puckarna är förstås fyrkantiga…. Nu kan jag till och med föra anteckningar och lyssna samtidigt, istället för som förut, tvingas titta på var person runt bordet för att förstå och höra.  Det kan vara en fördel med detta och det är när man vill höra något om sig själv, då är det möjligt att lägga pucken på bordet och gå ut och höra alla samtal i smyg.  

Min hörselnedsättning liknar många andras, jag klarar ganska väl att tala med 2 personer i tyst miljö, enligt mitt läkarintyg. Men är det en minsta störning av annat inkommande ljud får jag bekymmer att höra. 

Hur jag hanterar min hörselnedsättning


Min hörselnedsättning kommer inte att bli bättre med åren snarare tvärtom, därför har jag börjat med att titta på personen som talar för att kunna hänga med bättre och för att lära mig att läppavläsning. 

För att man ska ta hänsyn till min hörselnedsättning brukar jag inledningsvis berätta att jag har en hörselnedsättning, för det är ju svårt att se att man bär hörapparater numera. Den informationen gör att det inte blir lika jobbigt om jag frågar om eller hamnar fel i en diskussion. 

Att tala TILL en person har en negativ klang och är nedsättande, normalt talar man ju faktiskt MED en person. Så till oss som har hörselnedsättning ska man tala TILL och MED. Därför är det extra viktigt att just nämna att man har en hörselnedsättning och behöver stöd med just detta.   
 
Min far hade dålig hörsel och blev varse om sin hörselnedsättning ungefär i min ålder, runt 60. Han blev tidigt pensionär och tyckte om att snickra.  Varje gång jag ringde till honom, ville han skruva ner radions höga volym så han kunde höra mig i telefonen. Han snickrade, var ute med hunden och hade ett lugnt liv, inte hade han några direkta bekymmer med sin hörsel. Varför hade han inte det?  Jo därför han verkade i en annan miljö, han hade andra krav på sin hörsel än i mitt fall. Vad beträffar mig och många med mig, måste man till varje pris vinnlägga sig för att uppfatta vad som sägs, för att inte missa viktig information. Då blir hörapparater otroligt viktiga som hjälpmedel.  

Mitt råd till dig med eventuell hörselnedsättning


Det allra viktigaste är nog att man med hörapparater och hjälpmedel bibehåller sin livskvalitet, för den försämras radikalt när man inte hör omgivningen. Livskvaliteten upplevs olika för oss alla, oavsett vilket liv vi än lever som till exempel min far, jämfört med mig själv. 

Kontrollera om du har hörselnedsättning här


 

Relaterade inlägg

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark