WIDEX BLOG

Ledighet och hörselnedsättning: Så kan du njuta av säsongens ljud

26-11-2018
28-11-2018

Här kommer några tips på hur personer med hörselnedsättning bättre kan njuta av umgänge under sin ledighet.

För många personer med hörselnedsättning kan ledigheten vara särskilt utmanande. Samtidigt som stora familjesammankomster är ett utmärkt tillfälle att hinna umgås med familj och vänner kan festligheter leda till utmanande lyssningssituationer för personer med hörselnedsättning.
 

LEDIGHET OCH HÖRSELNEDSÄTTNING: TIPS

1. Hitta ett lugnt hörn – stå långt ifrån högtalare och bullriga kök och ställ dig på den lugnaste platsen i rummet. På så sätt kan du höra konversationen istället för bruset.

2. Välj plats – om du är på en middagsbjudning väljer du en plats i mitten av bordet bredvid en nära vän och släkting. På så sätt har du bättre förutsättningar för att höra konversationen och njuta av middagen.

3. Välj vad du dricker – ett glas vin kan göra dig mer avslappnad, men det kan också göra dig ofokuserad och göra att du förstår sämre. Tänk på vad du dricker och din egen toleransnivå.

4. Ha sällskap – hitta en vän eller släkting som du kan umgås med på festen. Personen kan hjälpa dig att känna dig mer inkluderad i samtalet och kan upprepa saker du kanske inte förstår.LEDIGHET OCH HÖRAPPARATER


Om du har hörapparater är det viktigt att du använder dem när du gör saker under ledigheten. Du kanske tänker att med så mycket brus som det kan vara på en fest eller under en familjemiddag så skulle hörapparaterna bara göra att saker låter högre, men moderna digitala hörapparater är inte enkla ljudförstärkare. De är utformade för att filtrera bort allt oönskat brus, som slamrande disk i köket eller bakgrundsmusik, och hjälper dig fokusera på tal.

Två hörapparatsfunktioner får arbeta särskilt i folksamlingar:

- Speech Enhancer – Widex-hörapparater reducerar bruset genom att använda talförstärkning. Den här tekniken arbetar för att reducera bakgrundsljud och hjälper dig fokusera på vad du behöver höra. 

- Riktade mikrofoner – riktade mikrofoner arbetar för att reducera mängden brus som tillåts komma in i hörapparaterna. I stimmiga miljöer, som på en fest, arbetar systemet för att plocka upp så lite brus som möjligt. Om bruset finns bakom dig anpassar de riktade mikrofonerna sig för att fånga upp ljud framför dig och dämpa ljudet bakom dig. Enligt en undersökning som gjordes 2004 ökar de riktade mikrofonerna talförståelsen i stimmiga miljöer.
PRATA OM HÖRSELNEDSÄTTNINGEN

Sammankomster under ledigheten är bra tillfällen att prata med nära och kära. Närmare bestämt prata om hörselnedsättning och om att skaffa hörapparater. Om du tror att någon närstående inte hör så bra kan du ta fram din mobil eller surfplatta och uppmuntra dem att göra ett online-hörseltest. Det är ett bra första steg för att hjälpa någon att förstå att han eller hon har en hörselnedsättning.

HJÄLP GÄSTER MED HÖRSELNEDSÄTTNING

Du kanske inte har en hörselnedsättning, men en av dina gäster kanske har det. Här är några tips på hur du kan hjälpa dina gäster med hörselnedsättning att njuta av din fest:

- Bakgrundsmusik – alla gillar mysiga jullåtar, men när de spelas i bakgrunden samtidigt som fler än 20 personer samtalar är det ändå ingen som hör dem. Fundera på om du kan sänka volymen på bakgrundsmusiken eller stänga av den helt när många gäster socialiserar samtidigt. Människor tenderar att prata högre för att överrösta musiken, så musiken kan faktiskt göra festen mer stimmig.

- Disken – vänta med att ta hand om disken tills gästerna har gått hem. För personer med hörselnedsättning kan skramlet från disken distrahera från samtalen vid middagsbordet. Ta dig tid att umgås med dina gäster istället för att oroa dig för att städa upp!

- Bordsplacering – om du vet att en av dina gäster har en hörselnedsättning, sätt den personen i mitten av bordet nära personer med de lägsta rösterna. Det kan också hjälpa att du sitter bredvid den personen så att du kan hjälpa henne eller honom att hänga med i konversationen bättre.

Känner du någon, eller har du själv en hörselnedsättning? Prova denna online hörtest gratis redan idag. 

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark