WIDEX BLOG
The symptoms of tinnitus are a ringing or buzzing sound in your ears

Symptomen på tinnitus

03-12-2019
06-12-2019

Tinnitus är en vanlig hörselnedsättning som orsakar ringande, surrande eller visslande ljud i öronen. Men varför händer detta och vad kan du göra åt det?
Ingen annan kan höra det, men du hör det hela tiden. Det som ringer i dina öron … det är tinnitus

Så varför fick du det?

Den vanligaste orsaken är hörselskador som orsakats av oljud. 

Du har kanske varit på en konsert med högt ljud och känt att det ringde i dina öron ett tag efter? Efter en händelse med högt ljud är det inte ovanligt att få tillfällig tinnitus. I dessa fall är tinnitus inget annat än en kortvarig irritation för de flesta människor. 

Men om du utsätts för höga ljud under längre perioder, kan du börja märka din tinnitus allt oftare, med ett konstant ringande, surrande, eller nynnande i dina öron. Den goda nyheten är att det finns sätt att behandla tinnitus och göra ljudet mer uthärdligt. 

Vad orsakar då tinnitus?

Den exakta orsaken till tinnitus är okänd. Men exponering för mycket högt ljud under långa perioder verkar vara en av de främsta orsakerna. 
 
Tinnitus symptoms can be alleviated with sound therapy

Tinnitus har också förknippats med öroninfektioner, öronvax, förändringar i öronben och sensoriska nervsjukdomar. Några av dessa kan behandlas, men direkt behandling tar inte helt bort tinnitussymptomen. 

Slutligen kan även hörselskador som beror på åldrande mycket väl orsaka tinnitus. På samma sätt som dina andra kroppsfunktioner försämras när du blir äldre gör även din hörsel det och i vissa fall leder det till tinnitus. 

Det finns ingen förklaring till vad som händer i våra öron och hjärnor när vi drabbas av tinnitus. En av teorierna är dock att när hårcellerna i våra öron skadats (oftast på grund av höga ljud), kan inte hjärnbanorna motta de signaler de förväntar sig. Istället börjar hjärnan att skapa dessa signaler själv, vilket skapar en illusion av ljud som vi kallar tinnitus. 

Visste du att ...
En studie från 2004 uppger att även människorna i antikens Egypten visste om tinnitus. Annan forskning visar att den stora kompositören Ludwig van Beethoven hade det.

Svår tinnitus kan leda till sömnproblem eller medföra koncentrationssvårigheter och det kan också påverka ditt minne, men det är egentligen inte farligt. Vissa typer av tinnitus kan dock vara rotade i medicinska orsaker. Den sällsynta form som kallas pulsatil tinnitus härrör ofta från ett medicinskt problem och kan även försvinna efter korrekt behandling. 

Varför kommer och går min tinnitus?

Det finns flera orsaker som kan få din tinnitus att blossa upp. Tinnitus kan tyckas värre när du känner dig trött eller stressad, eller om du är i en mycket tyst miljö (eftersom du kan höra de ringande och surrande ljuden mera).
Rökning, stort alkoholintag, vissa mediciner, såsom acetylsalicylsyra, viss antibiotika och cancerläkemedel och till och med koffein kan få din tinnitus att blossa upp. 

Hur behandlas tinnitus? 

Förutom att minska din rökning, ditt intag av alkohol och koffein, samt andra livsstilsval, kan även ljudterapi hjälpa. Olika typer av ljud kan minska de vanligaste effekterna av tinnitus, såsom sömnsvårigheter och stresskänslor. 

Du kan få lugnande ljudterapi för att lindra tinnitus genom appar i din telefon, ljudgenererande maskiner utformade för att hjälpa dig att sova, eller bärbara ljudgeneratorer. 

Vissa tror att denna typ av behandling förändrar känsligheten hos hjärnans hörande delar och andra tror att det fungerar genom att distrahera uppmärksamheten.

Boka en konsultation hos en lokal Widex leverantör om du behöver tinnituslindring. 

Visste du att ...
Ljudterapi infördes redan 1903, när en läkare med namn Spaulding använde ett piano för att matcha den frekvensen av tinnitus som hans patienter hörde och spelade frekvensen tills den blev ohörbar för hans patienter.

Hur hänger hörselnedsättning ihop med tinnitus?

Om du har hörselnedsättning kan ljuden som kommer från tinnitus upplevas ännu högre. Det är inte ovanligt att ha både hörselnedsättning och tinnitus. I själva verket upplever många med hörselnedsättning även tinnitus, men också tvärtom. Men det betyder inte att bara för att du har den ena måste du ha den andra. 

Om du misstänker att du har tinnitus, boka tid hos din läkare eller din audionom.
 

Källor:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes/syc-20350156
https://www.amplifon.com/uk/ear-diseases-and-disorders/tinnitus/symptoms
https://www.tinnitus.org.uk/sound-therapy
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-tinnitus-basics
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/tinnitus-ringing-in-the-ears-and-what-to-do-about-it
https://www.news-medical.net/news/2006/03/13/16544.aspx

Relaterade inlägg


ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark