WIDEX BLOG

Skydda din hörsel från fyrverkerier

14-12-2018
04-07-2019

På nyår skyddar du kanske dina ögon med skyddsglasögon. Men det är inte bara dina ögon som är exponerade, det är även dina öron. Därför är det en bra idé att skydda dina öron från att höra fyrverkerierna. 
Smällar, bang och bom är en del av att fira nyår. Visste du att de exploderande fyrverkerierna lätt kan överstiga 120 dB (decibel), vilket är långt över den säkra ljudnivån på 85 dB? Att stå för nära fyrverkerierna kan resultera i tillfällig eller permanent hörselnedsättning, så för att vara på säkra sidan ska du titta på dem från avstånd och med någon typ av hörselskydd.

Visste du att ...

Fyrverkerier kan höras lika högt som ett pistolskott.

Använd hörselskydd eller öronproppar

Experterna är eniga om att det är farligt att utsättas för ljud över 85 dB. Ju högre ljudet är desto kortare tid krävs för hörselnedsättning. 
 
Det är därför det är så viktigt att ta hand om din egen och dina nära och käras hörsel. Se till att ingen utsätts för oljud och fyrverkerier under en längre tid eller på nära håll. 
 
Innan festligheterna börjar bör du besöka ett apotek och köpa öronproppar, vilka kan reducera ljudnivån med cirka 30 dB. Det är ett snabbt och effektivt sätt att skydda dina öron. 
 
Tänk också på att om ljudet är för högt för dig är det definitivt för högt för barn. Barns öron är mycket känsligare och tål mindre oljud. Hörselnedsättning har en stor påverkan på barn och kan påverka deras kognitiva utveckling. Därför är det en bra idé att köpa hörselskydd till dina barn inför nyår.

Förbered dina hörapparater för oljud

Om du använder en kan du förbereda din hörapparat på oljudet innan fyrverkerierna börjar. Du kan välja ett program med brusreduktion eller minska ljudnivån.  Du kan även kombinera hörapparaten med hörselskydd eller helt enkelt stänga av din hörapparat under fyrverkerierna. 
 

Vila öronen på nyårsdagen

Efter en kväll med höga ljud behöver dina öron vila och återhämta sig. 
 
Experterna rekommenderar att man vilar öronen i minst 16 timmar efter höga ljud. Helst mycket längre om du vill minska risken för permanent hörselnedsättning
 
Se till att skydda dina ögon och öron medan du njuter av de glittrande ljusen på himlen på nyårsafton.
 

Referens: 

https://www.asha.org/About/news/Press-Releases/2014/ASHA-Urges-Public-to-Protect-Hearing-During-July-4-Fireworks/
https://www.nhs.uk/Livewell/hearing-problems/Pages/tips-to-protect-hearing.aspx

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark