WIDEX BLOG

Träna med hörapparater (användbara tips)

14-06-2019
17-06-2019

Om du tränade mycket innan du skaffade hörapparat finns det ingen anledning till att du ska sluta nu. Det är fullkomligt säkert att träna med dina hörapparater på. Om du bara kommer ihåg att göra några få saker är det inga problem.

Vill du ha på dig dina hörapparater när du tränar?

Om inte kanske du bör tänka över det en gång till innan du beger dig till gymmet. Att ha på dig hörapparaterna kan göra stor skillnad för din träning. Dagens hörapparater är tåliga nog för att klara av utmaningarna i en aktiv livsstil, så länge som du tar väl hand om dem.

Use your hearing aids in team sports and for your workout

Tre bra anledningar att ha på sig hörapparater under träningen

1. Vad sa du? Vems tur är det? Om du inte kan höra bra när du spelar lagsporter bör du inte bli förvånad om ni inte vinner. Att kunna kommunicera med ditt lag är viktigt för att ni ska spela bra. Ta på dig hörapparaten och håll ett öga på bollen.

2. Om du tränar ensam och kanske är ute och joggar kommer du känna dig mycket säkrare om du har på dig dina hörapparater. Precis som i vilken annan situation som helst vill du kunna höra vad som sker omkring dig.

3. För många hjälper musik till att motivera dem under träningen. De bästa hörapparaterna går idag att enkelt ansluta till din telefon. Med dina hörapparater på kan du ta dig igenom träningsprogrammet samtidigt som du lyssnar på dina favoritlåtar.

Hur skyddar jag mina hörapparater när jag tränar?

Den främsta utmaningen för hörapparaten under träning är fukt, vanligtvis från svett. Hörapparater behind-the-ear (BTE) är särskilt känsliga för att fukt ska ta sig in och nå strömkretsen.  

Oroa dig dock inte. Det finns olika accessoarer som hindrar svetten från att ta sig in i hörapparaten. Varför inte köpa ett nytt pannband eller svettåliga påsar för hörapparaten? Båda är lätta att sätta på och hindrar fukt från att ta sig in i elektroniken.

Use a hearing aid pouch to avoid moisture in your hearing aids during sports activities.

Om du spelar en tuffare sport, som rugby eller basket, kan även de bästa hörapparaterna ramla ur öronen och ner på golvet. För att förhindra att hörapparaten skadas av fallet kan du använda en klämma för att fästa hörapparater i dina kläder.

Sara Batinovich har skrivit en bok om att hantera hörselnedsättning och rekommenderar att tänka på vilka kläder du har på dig. Tröjor med luva kan ändra hörapparatens placering, berättar hon. Det kan även cykelhjälmar och kepsar. Se till att få dessa anpassade efter dig så att de inte påverkar hörapparaterna utan ger dig en mer bekväm upplevelse.


Vad kan jag göra för att skydda mina hörapparater efter träning?

Efter att du har fått en slam dunk eller hole-in-one vill du nog se till att bli ren. Det vill även dina hörapparater. Med hjälp av ett rengöringskit tar du bort öronvaxet och annan smuts med en vaxpinne, och fukt tar du hand om med en kanylblåsa.

Du kan även investera i en torklåda. En torklåda förvarar dina hörapparater över natten och tar på ett säkert sätt bort fukt under tiden. Några torklådor ger även extra skydd mot bakterier.

Att rengöra dina hörapparater efter träning gör att de håller längre och att ljudkvaliteten håller sig bättre. Så se till att komma igång och börja ta hand om dina hörapparater under och efter träningen.

 

 

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark