WIDEX BLOG

7 myter om tinnitus

26-11-2018
21-12-2018

Tinnitus orsakar troligen det där ringande eller surrande ljudet i ditt öra som inte verkar försvinna. Har din läkare kanske sagt att det inte finns någon behandling mot tinnitus och att du får lära dig leva med den?

Det stämmer att tinnitus är ett tillstånd som är irriterande i sina bästa stunder och utmattande i sina sämsta stunder, men det finns sätt att göra den bättre. Här är några missuppfattningar som vi har hört om tinnitus – och de fakta du behöver känna till.
 

MYT 1: Det finns inget jag kan göra åt min tinnitus.

FAKTA: Många går till en läkare och klagar över att det ringer eller brusar i öronen och får då beskedet att det inte är mycket att göra åt. ”Tinnitus är någonting du måste lära dig leva med”, säger de. ”Försök ignorera det.” Men faktum är att det finns MYCKET du kan göra för att minska tinnitusens effekter.  

Här är några sätt som kan hjälpa till att minska bruset i öronen:

- Ljudterapi för tinnitus – en viktig del i tinnitusbehandlingen är användningen av ljud. Förstärkta ljud från hörapparater, miljöinfluenser, musik eller brusgeneratorer kan hjälpa till att minimera kontrasten mellan tinnitusens brusande och ringande och den omgivande ljudmiljön.

- Hörselskydd – ljudexponering är en av de främsta orsakerna till tinnitus. Använd hörselskydd när du är nära höga ljud.

- Tinnitusrådgivning – bedömning och rådgivning av en erfaren audionom som är utbildad i att hantera tinnitus kan hjälpa till att fastställa orsaken till din tinnitus och minimera den negativa påverkan den kan ha på din livskvalitet. Tinnitusens effekter kan ofta minskas genom en kombination av rådgivning och ljudterapi.

- ZEN-toner i hörapparater – ZEN-toner kan hjälpa dig att få en paus från tinnitusen. ZEN-toner finns som ett enskilt program i alla nyare hörapparater från Widex. Genom att förstärka naturliga ljud i omgivningen och ljud från naturen kan ZEN-toner göra att ringandet i öronen blir mindre framträdande.

- Avslappningsövningar – stress kan ofta göra tinnitusen värre. Läs en bok, ta en promenad, öva på andningstekniker och gör avslappningsövningar.

Här är ett exempel på en ZEN-ton: MYT 2: Tinnitus är tillfällig. Den försvinner snart.

FAKTA: En del former av tinnitus är tillfälliga och orsakas av en nylig exponering för höga ljud. Andra är mer långvariga eller består av återkommande perioder. Tinnitus påverkar människor på många sätt. Enligt Storbritanniens nationella hälso- och sjukvårdssystem finns det flera olika ”tinnitusljud”.

Dessa tinnitusljud kan omfatta:

- Mild tinnitus – denna form av tinnitus kan ofta maskeras av högre ljud. Personer med mild tinnitus lägger bara märke till ringandet eller bruset i öronen när de befinner sig i mycket tysta miljöer som när de går och lägger sig eller när de läser en bok.

- Intensiv tinnitus – de flesta upplever tinnitus som ett högt brus, tjut eller surr i öronen. Ibland har dessa ljud att göra med din ställning – du kanske bara hör dem när du sitter eller ligger ner, eller när du vrider på huvudet på ett visst sätt.

- Lågfrekvenstinnitus – ibland kan tinnitus höras som ett lågt ljud, som ett mullrande.

- Musikhallucinationer – i sällsynta fall visar sig tinnitus som en musikhallucination där du hör en låt upprepa sig i huvudet.

MYT 3
: Det finns piller som botar tinnitus.

FAKTA: En del företag försöker sälja mirakelmedel som botar tinnitus där bara några piller skulle ta bort alla tecken på tinnitus. Även om det har forskats en hel del kring effekterna av medicinering och vitamintillskott på tinnitus finns det för närvarande inget bevisat botemedel för tinnitus.  Det är endast verktyg för att hantera tinnitus och ljudterapi som har visat sig minska tinnitusens effekter.

MYT 4: Hörapparater hjälper inte mot tinnitus.

FAKTA: Hörapparater är ett av de mest effektiva sätten att bekämpa tinnitus. Widex-hörapparater är särskilt användbara för tinnituspatienter eftersom de:

- Ger maximal förstärkning i alla tysta miljöer och därmed minskar kontrasten mellan tinnitusen och tystnaden.
- Begränsar den allmänna ljudstyrkan som når örat i stimmiga miljöer, vilket kan vara avgörande för personer med hörselnedsättning.

Hörapparater kan också vara utrustade med Widex ZEN, en funktion som spelar lugnande toner som ger lindring från tinnitusen när du behöver det.

MYT 5: Tinnitus och hörselnedsättning har ingen koppling till varandra.

FAKTA: Många personer med tinnitus har även en hörselnedsättning. Faktum är att en fransk undersökning som nyligen utfördes visade att det endast var en person som inte hade någon hörselnedsättning av de 123 personer med tinnitus som undersöktes.  British Tinnitus Association beräknar att 90 procent av alla personer med tinnitus också har en hörselnedsättning. Dessutom visar forskning att de som inte har det kan ha en ”dold hörselnedsättning.”

MYT 6: Jag lyssnar aldrig på hög musik, så jag kommer inte få tinnitus.

FAKTA: Exponering för höga ljud är en orsak till tinnitus – men det finns många fler.

MYT 7: Tinnitus är ett nytt tillstånd som orsakas av MP3-spelare.  Människor hade inte det förr i tiden..

FAKTA: Tinnitus har funnits så längre människor har kunnat skriva. En undersökning från 2004 visade att även personer i antika Egypten gjorde hänvisningar till tillståndet. Annan forskning visar att den stora kompositören Ludwig van Beethoven hade tinnitus.

Besök en hörselklinik och få svar på om du har tinnitus
Eller download avslappnings övningar, som hjälper mot tinnitus

Relaterade inlägg


ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark