WIDEX BLOG

Vad du kan förvänta dig vid din första konsultation med en hörselspecialist

10-09-2019
17-09-2019

Det tar tid att vänja sig vid tanken på att bära hörapparater. Du har kanske varit hos en läkare, läst om hörselnedsättning på nätet och pratat med familj och vänner om din hörselnedsättning. Nu är det dags att boka en tid hos en hörselspecialist. Vad kan du förvänta dig vid den där första konsultationen? Vi tar dig igenom din konsultation, steg för steg.
Du har bokat in en konsultation med en hörselspecialist - bra jobbat! Det här kommer att hända när du går till en hörselspecialist.

Det inledande samtalet

Det första du gör när du kommer till konsultationen (efter ni har presenterat er) är att prata om varför du är där, hur du upplever din hörselnedsättning och hur familj och vänner kan uppleva den.
Det är viktigt för hörselspecialisten att förstå hur din vardag ser ut och vilka behov du har för att kunna hitta den bästa hörapparaten för dig. Det är inte bara din hörselnedsättning som är unik, det är du också och sättet du lever ditt liv på. Du är kanske en aktiv person som upplever olika ljudmiljöer varje dag. Eller så är de flesta av dina dagar lugna och tysta. Dessa är två mycket olika liv som kan dra nytta av olika hörsellösningar.  
Det är bra att ta med sig någon nära till konsultationen så att de kan ge dig stöd och ge sitt perspektiv på din hörselnedsättning. Och, så klart, hjälpa dig att komma ihåg alla detaljer!

Hörseltestet

Nu gör du hörseltestet, som även kallas sinustontestet. Hörselspecialisten mäter hur väl du hör ljud och tal, och försöker hitta den mjukaste ljudnivån som du kan upptäcka i en rad olika frekvenser. Det ger hörselspecialisten en bild över din hörselnedsättning i varje öra så att de kan kartlägga hur du hör de viktigast ljuden i vardagen.
Hörseltestet utförs vanligtvis i ett ljudisolerat rum eller ett bås med hörlurar. Ett öra i taget testas vid olika volymer och frekvenser. Allt du behöver göra att svara när du hör ljudet - till exempel genom att trycka på en knapp. Senare får du resultaten förklarade i ett audiogram.   
Testet tar inte lång tid och det gör inte ont! 

Taltestet

Ett taltest är inte nödvändigtvis något du måste göra. Om du ombeds göra ett sådant test sätter du på dig hörlurar och upprepar orden och meningarna så länge du kan höra dem. Du kan också bli ombedd att upprepa dem lika mjukt som du kan höra dem. I slutet är ljuden så mjuka att du inte kommer att höra dem.

Audiogram

Efter testerna får du se ditt audiogram!
Ett audiogram är en komplett kartläggning av din hörsel på båda öronen. Det ger en detaljerad beskrivning och visar hur mjukt ett ljud kan bli innan det är ohörbart för dig. En hörtröskel mellan 0 och 25 dB anses vara normal.
Audiogrammet hjälper till att avgöra hur allvarlig din hörselnedsättning är. Hörselspecialisten förklarar detaljerna för dig. Kom ihåg att fråga igen om det är något du inte förstår.

Hela bilden

Hörselspecialisten kan presentera andra hörselnedsättningstest som vi inte har nämnt här.  
Baserat på allt detta har hörselspecialisten nu en översikt över din hörselnedsättning. Du får information om hur din hörsel är på båda öronen och hur väl vart och ett av dem kan höra låga och höga tonhöjder.
Baserat på testerna föreslår hörselspecialisten den bästa hörsellösningen för din unika hörselnedsättning, din budget och ditt vardagsliv.

Nästa steg

När du och din hörselspecialist har bestämt er för en hörapparat får du din första hörapparatsanpassning.
Hörselspecialisten kalibrerar hörapparaten så att den passar din hörselnedsättning och visar dig hur du använder och rengör den. Hörselspecialisten visar dig även hur du sätter på den på rätt sätt. Nu har du några veckor på dig att prova hörapparaten i verkliga livet och lämna tillbaka den för en finjustering.
I allmänhet är de flesta nöjda med sina hörapparater efter två eller tre finjusteringar. Om du fortfarande upplever problem med dem efter det hjälper hörselspecialisten dig att hitta en bättre hörsellösning för dig.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark