WIDEX BLOG

Hörapparatens historia – från örontrumpeten till den lilla apparaten som sitter bakom örat

09-09-2019
12-09-2019

Dagens hörapparater har kommit långt jämfört med de som din farfar hade på 1960-talet. Och de liknar verkligen inte de uppfinningsrika hörsellösningar från det tidiga 1900-talet.
Hur gick vi från örontrumpeter till små, avancerade apparater?

1600-talet: Hallå örontrumpet

Örontrumpeten var den första riktiga hörapparaten. Den uppfanns på 1600-talet och såg ut precis som du säkert föreställer dig att den skulle se ut, som en trumpet. Då fanns dock ingen förstärkning eller finjustering av ljudet, och örontrumpeten kunde inte göra så mycket mer än att fånga upp ljudet och leda det vidare till örat.

1800-talet: Utsmyckning av trumpeten

På 1800-talet ändrades örontrumpetens utseende. Nu smyckades den med sirliga ingraveringar, färg och reliefarbeten för att göra den mer tilltalande och hjälpa till att dölja hörselnedsättningen.

De vackra akustiska pannbanden som kallades Aurolese-telefoner var väldigt populära. Men det fanns även en akustisk fläkt, Audiophone, Dentaphone, akustiska stolar och till och med en skäggmottagare. Alla togs fram för att hjälpa personer med hörselnedsättning att höra bättre - och i viss utsträckning dölja apparaten som hjälpte dem att göra det.

Vid den tiden kopplades hörselnedsättning felaktigt ihop med andra funktionshinder, och det skapade ett stort stigma för alla med hörselnedsättning. Därför var en hörsellösning som försökte dölja den annars inte så diskreta hörapparaten ett lockande alternativ. 

1898: Den elektroniska hörapparaten gjorde entré

1876 uppfanns telefonen. Nu kunde man överföra en ljudsignal från en annan plats elektroniskt. Det tog några år, men innan århundradet var slut uppfanns den första elektroniska hörapparaten, Akouphone, 1898. Nu kunde ljudet förstärkas med hjälp av elektrisk ström.

Akouphone bestod av en separat mikrofon, en förstärkare, hörlurar och ett stort, klumpigt batteri som endast räckte i några timmar åt gången. Tyvärr gjorde detta att den var svår att använda. Akouphone var dessutom dyr, så endast ett fåtal hade råd med den.

1900-talet: Elektroniska hörapparater blev mindre (men fortfarande inte så praktiska)

Under den första delen av 1900-talet blev hörapparater mycket mindre. Du var fortfarande dock tvungen att bära förstärkaren och batterierna runt halsen och mikrofonen i handen. Så den som pratade med dig kunde prata direkt i den handhållna mikrofonen - precis som en reporter skulle använda en mikrofon idag.

Vid den här tiden motsvarade mikrofonens storlek personens hörselnedsättning. Så om du hade en grav hörselnedsättning var du tvungen att bära runt på en rätt stor mikrofon.

1950-talet: Transistorradion gör det enkelt att bära hörapparater

Nästa stora revolution inom hörapparater kom i mitten av 1900-talet, kort efter att transistorradion uppfanns. Det dröjde inte länge förrän hörapparaterna kunde bäras över eller bakom örat och de var mycket enklare att ta med sig. Nu började hörapparaterna se ut som de hörapparater vi använder idag och från 1960-talet kunde du till och med få hörapparater som satt inne i hörselgången.

1990-talet: Hörapparater blir digitala (och mindre igen)

Fram till 1980-talet var hörapparatsteknologin analog. Men sen blev saker digitala och hörapparaterna kunde nu omvandla en analog signal, bearbeta den digitalt och sen skicka en analog signal till användarens öra.

Att digitalisera hörapparater gjorde stor skillnad för personer med hörselnedsättning. Den lilla programmerbara styrenheten inuti hörapparaten kunde förstärka miljoner olika ljudsignaler mycket precist och förbättra ljudet avsevärt jämfört med en analog hörapparat.

Idag: Kompletta anslutningsmöjligheter i diskreta utföranden

Det här århundradet är hörapparater smartare än någonsin tidigare, och många av dem kan även anslutas till internet.

Det innebär att hörapparaterna kan använda internet för att kommunicera med din smartphone, din telefon eller din tv, så att du kan lyssna på musik, besvara samtal och lyssna på tv direkt i din hörapparat - ibland med hjälp av ett hörapparatstillbehör.

En del hörapparater är så smarta att de kan förutse hur du vill höra i en viss situation, baserat på dina tidigare hörapparatsjusteringar. Med sakernas internet (IoT, Internet of Things) kan dina anslutna hörapparater till och med kommunicera med din kaffebryggare eller belysningen i ditt hem.

Även om hörapparater kan vara supersmå och diskreta är dagens hörapparater kraftfulla små datorer. De bearbetar ljud automatiskt för att ge dig det bästa ljudet oavsett var du befinner dig och anpassar det till omgivningarna medan du förflyttar dig. De vet när du vill höra tal och när du inte vill det. Med en del hörapparater kan du till och med skräddarsy din hörsel ytterligare via appar på din mobil.

Hörapparater har kommit långt sedan örontrumpeten. Från att helt enkelt bara transportera ljud på 1600-talet kan dagens hörapparater göra miljoner beräkningar för att leverera den bästa lyssningsupplevelsen för användaren. De gör en väsentlig skillnad för personer med hörselnedsättning, och finns i många olika modeller, färger och storlekar. Det finns en hel del alternativ tillgängliga - och det finns en hörapparat för dig också.
 
Vill du ha mer information om olika typer av hörapparater?

Links

https://www.hear-it.org/lighter-smaller-and-better 
https://decibelhearing.com/history-hearing-aids/ 
http://beckerexhibits.wustl.edu/did/19thcent/spv.htm 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4111501/ 
https://www.modernhearing.net/hearing-devices/ 

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark