WIDEX BLOG
Kvinna läser högt till ett barn

Fem skäl till att ta ett hörseltest

07-02-2019
12-02-2019

Att ta ett hörseltest finns nog inte med på din att-göra-lista. Men även om du bara misstänker att du kan ha en hörselnedsättning ska du ta ett test. Nu är det dags att testa din hörsel. Här har du fem bra anledningar.

En hörselnedsättning påverkar varje aspekt av ditt liv

Våra fem sinnen är vår länk till världen omkring oss, och hjälper oss att forma relationer och skapa en uppfattning om världen. Tanken på att förlora ett av dessa sinnen är en läskig och ofta isolerande upplevelse.

Visste du att ...
94 % av hörapparatsanvändare anser att deras hörapparat har förändrat deras livskvalitet.

Om du lider av en hörselnedsättning kanske du upptäcker att livet har blivit lite mindre njutbart. Relationerna med dina nära och kära blir lidande, du kanske har svårt att delta i sociala situationer och att gå till stranden är inte detsamma när du inte kan höra ljudet från vågorna. Varje aspekt av ditt liv förändras vid en hörselnedsättning.

En hörselnedsättning kan påverka din hälsa och ditt välbefinnande

Om du har en hörselnedsättning måste din hjärna fokusera mer av sin energi på att höra. Vardagliga samtal blir mer utmattande eftersom din hjärna arbetar hårdare för att förstå vad som sägs. Det gör både dig och din hjärna utmattad och kan påverka din förmåga att komma ihåg detaljer.

Obehandlad hörselnedsättning kan även leda till en ökad risk för att utveckla demens. En studie visar att risken för att utveckla demens är upp till fem gånger högre bland personer med allvarlig obehandlad hörselnedsättning.

En obehandlad hörselnedsättning kan även leda till depression och det är mer troligt att du måste förlita dig på andra för att genomföra helt vanliga aktiviteter.

Du vet kanske inte ens om du har något problem

I genomsnitt tar det tio år för personer med hörselnedsättning att ta tag i problemet.

Hörselnedsättning är vanligtvis en långsam process, så du kanske inte ens märker när det händer, eller så är du i förnekelse. Det är ofta familj eller vänner som först uppmanar dig att ta ett hörseltest. Oavsett hur allvarlig (eller inte) din hörselnedsättning är kan du få svar och sinnesro från ett hörseltest. Det kan även bli början på resan tillbaka till normal hörsel.

Ta ett hörseltest så snart som möjligt

Ju tidigare du upptäcker din hörselnedsättning desto snabbare kan du börja njuta av en bättre livskvalitet igen. En undersökning visade att 71 % av hörapparatsanvändare önskar att de hade skaffat sina hörapparater tidigare eftersom detta förbättrade deras sociala liv, mentala hälsa, känslomässiga tillstånd och prestationer på arbetet, bland många andra saker.

Hörselnedsättningar är förvånansvärt vanliga

Runt 466 miljoner personer runtom i världen har grav hörselnedsättning. Världshälsoorganisationen uppskattar att 900 miljoner människor kommer att lida av hörselnedsättningar år 2050.

Hörselnedsättning kan orsakas av flera olika saker. Det kan vara en naturlig del av åldrande eller orsakas av högt ljud under en lång period. Några föds med hörselnedsättning.

Oavsett orsaken kan du göra någonting åt det. Börja med att ta ett hörseltest online och kontakta en lokal audionom.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark