WIDEX BLOG

Fem julljud du inte vill missa (även om du har en hörselnedsättning)

14-12-2018
13-03-2019

Att ha en hörselnedsättning kan vara utmanande vilken tid som helst på året. Men julen är en säsong där våra sinnen stimuleras. 
Vi kan känna doften av julgranen, se glittrande ljus runtomkring oss, känna smaken av nybakade julkakor och känna våra nära oss käras varma beröring. Var och en av dessa sinnesupplevelser hjälper oss att skapa en julkänsla. Det inkluderar även ljudet av julen. Här är några ljud som får dig i rätt stämning.

Julmusik

Santa Claus is coming to town Både barn och vuxna gillar att lyssna på de härliga låtarna som endast spelas under julperioden. Julen är fylld av sinnesupplevelser, och musiken är inget undantag. Jullåtar är ofta ett fint minne från barndomen och har en speciell plats i hjärtat hos många eftersom att vi var så unga när vi först hörde dem. Lyssnar du fortfarande på samma jullåtar som när du var barn? Förmodligen, eftersom de väcker en speciell känsla som du endast får en gång om året.  
 

Sjunga jullåtar

Julmusik kan locka fram en varm, härlig känsla. När musiken sjungs av en kör tillkommer ett extra lager av känslor som du inte vill gå miste om. Kanske gick du till kyrkan på jul när du var barn? Där bubblar barndomsminnena upp till ytan igen. 
 
I många länder besöker folk kyrkan på jul för att höra till kyrkokören eller barn som sjunger klassiska julvisor. Att gå dörr till dörr och sjunga julsånger är också populärt i många delar av världen. I grupper och kanske utklädda i traditionella dräkter eller som julnissar knackar de dörr och sjunger julsånger på gatorna. 
 

Visste du att ... 

Att sjunga julsånger på detta vis är en förkristen tradition med rötter i Nordeuropa. Där samlades folk för att sjunga och dansa för att fira vintersolståndet som en del av midvinterblotet. 
 

Det tysta ljudet av snö

Du bor kanske inte på en plats där en vit jul kan garanteras. Men om du har sett julklassiker som White Christmas och En julsaga associerar du nog fortfarande julen med snö och kallt väder. Om du har tur och bor någonstans där det snöar mycket hjälper ljudet av snö under fötterna, barn som gör snöänglar och den magiska tystnaden snön för med sig till att skapa julstämning.

Julfilmer

På tal om julklassiker – har du någon favoritfilm du vill se i år? Julfilmer är ett utmärkt sätt att komma i julstämning. De avnjuts bäst tillsammans med pepparkakor, polkastänger samt vänner och familj. Använder du hörapparat är det viktigt att du har en lösning som streamar ljudet från TV:n direkt in i hörapparaten. 
 

Säsongens små ljud

Det finns många småljud som gör julen personlig. Det kan vara ljudet av snö, en sprakande brasa, klockor som ringer eller tomtens ”ho ho ho”. Oavsett vad ditt speciella julljud är hoppas vi att du får höra det i jul.
 

Hur hörapparater kan hjälpa dig njuta av julen

Även om du har en hörselnedsättning vill du inte missa julens härliga ljud. Du vill inte heller ha alltför mycket oväsen som gör jultiden mindre munter. 

Det är förståeligt om du är frestad att lämna hörapparaten på sängbordet och undvika julens buller. Den goda nyheten är att dagens hörapparater är mycket mer än bara ljudförstärkare. De kan minimera bakgrundsljud, hjälpa dig fokusera på tal och att lyssna till vad som händer i den riktning du är vänd mot. De kan även minska störningar. Du kan dessutom använda dessa tips för att göra hörupplevelsen ännu bättre. 

Se till att du har på dig hörapparaten i jul och kan ta del av julstämningen och alla härliga ljud.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark