WIDEX BLOG

Dennis långa resa mot bättre hörsel

26-11-2018
28-11-2018

Kloka ord från en man som det tog 22 år för innan han fick bättre hörsel med hjälp av hörapparater.

"Det tog alldeles för lång tid innan jag gjorde något åt min hörselnedsättning", säger Dennis P. från Essex CT

Det tog Dennis 22 år att slutföra sin hörselresa. Han önskar att han inte hade väntat så länge.

"Varför skriver jag det här? För att dela med mig av vad jag har lärt mig om hörselnedsättning och vikten av att göra något åt det så snart som möjligt."

Så började Dennis sitt uppriktiga brev, där han dokumenterar sin långa hörselresa som är fylld med vishet från över två decennier av eftertanke och forskning kring behandlingslösningar. Som tur är har hans hörselresa ett lyckligt slut eftersom han upptäckte den nya hörapparatsteknologin Widex BEYOND™ . Det tog dock många försök och motgångar att komma fram till den lösningen.

Dennis är idag 75 år och har fortfarande en aktiv livsstil där han tränar regelbundet och ofta njuter av golf och segling. Efter en lång och framgångsrik karriär är det inte mycket han ångrar, förutom att han inte behandlade sin hörselnedsättning tidigare. Dennis sa att "trots att jag är en välorganiserad person så tog det alldeles för lång tid innan jag gjorde något åt min hörselnedsättning. Detta berodde på felaktiga antaganden om behovet av hörapparater för att få bukt med hörselnedsättningen och hälsoriskerna med att inte ha några".  


Ironiskt nog var Dennis inte obekant med hörapparatsteknologi.

Hans mamma hade en hörselnedsättning så han hade sett hur man använder hörapparater. Hans mammas hörapparater låg dock oftast i en byrålåda och användes aldrig. "Vi var tvungna att skrika till henne för att hon skulle höra och hon skruvade upp volymen på tv:n till en smärtsamt hög nivå. Hennes vänner blev också irriterade över att hon inte använde sina hörapparater ... så hon drog sig undan i sin egen lilla värld", berättar Dennis.  


Dennis dokumenterade alla sina hörseltest under åren.

Trots att han såg allt detta på nära håll följde Dennis ändå ett liknande mönster där han inte ville behandla sin hörselnedsättning med hjälp av hörapparater. Dennis började känna av sin hörselnedsättning när han var i femtioårsåldern, men intalade sig själv att han inte behövde hörapparater. Under åren blev bieffekterna av hans hörselnedsättning värre, särskilt i sociala sammanhang med mycket bakgrundsljud. Han fortsatte dock att vara övertygad om att han inte behövde söka hjälp. Han minns hur han kämpade med att förstå vad andra sa i gruppkonversationer och att han till och med ibland inte hörde vad hans fru sa till honom.  


Dennis berättar att hans audionom spelade en viktig roll i att hans hörselresa fick ett så lyckligt slut.

När Dennis var 68 år gjorde han ett hörseltest, men audionomen rekommenderade inte en hörapparat den gången. Hörselnedsättningen blev dock allt påtagligare med tiden. 2016 träffade han till slut en ny audionom, Nancy Jablonski från Audiology Concierge som rekommenderade honom att testa hörapparater för att se om det skulle förbättra hans hörsel. Eftersom han var angelägen om att få hjälp med sina hörselbesvär bestämde han sig för att testa det senaste inom hörapparatsteknologi under en månad. Nancy rekommenderade Widex BEYOND-produkten och Dennis förstod till slut fördelarna med bättre hörsel som han hade saknat alla dessa år. 

När han tänker tillbaka på sin långa förvirrande resa med motsägelsefulla rekommendationer och tidig förnekelse av behovet av att söka behandling har han följande kloka ord att säga till dem som befinner sig i en liknande situation: "Att köpa hörapparater är inte alls som att köpa en smartphone eller andra elektroniska produkter. Jag tror verkligen att det är ett misstag att köpa hörapparater över disk eller från en internetleverantör eftersom praktisk och personlig rådgivning var avgörande för mig".

Två hela decennier efter att han började upptäcka tecken på hörselnedsättning är Dennis nu nöjd med sin hörsel och den förbättrade livskvalitet som har följt därav. Det enda han ångrar är att han inte fick rätt råd för att göra något åt det tidigare. 

Har du kanske också hörselnedsättning precis som Dennis? Gör inte som honom och vänta i 22 år! Bli klokare på din hörselkapacitet redan idag med vårat hörtest online– det går snabbt, är utan förpliktelse och kan ge dig svar på 5 minuter.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark