WIDEX BLOG
Vad är det bästa hörapparaten för dig?

De bästa hörapparaterna: 5 saker att tänka på

06-03-2019
08-03-2019

Letar du efter den bästa hörapparaten i världen? Vi skulle gärna vilja ge dig ett tydligt svar, men den bästa hörapparaten för dig beror på din specifika hörselnedsättning, dina behov och din livsstil. Så låt oss titta närmare på vad du behöver för att kunna hitta den perfekta hörapparaten för just dig.

Hur är min individuella hörselnedsättning?

En hörselnedsättning är extremt individuell. Du kanske har en något reducerad hörsel på ett öra, eller så har du en svår hörselnedsättning på båda öronen. Allt detta spelar in när det gäller hörapparatens kapacitet – ju svårare hörselnedsättning du har, desto mer kraft behöver du från din hörapparat. Och det påverkar vilken storlek och vilka modeller du kan välja mellan.

Vilken storlek och stil skulle funka för mig?

Hörapparater finns i en rad olika stilar, storlekar och färger, så du bör fundera på vilken hörapparatsstil som passar dina behov. Vill du ha en diskret hörapparat? Eller bär du den med stolthet? BTE-hörapparater (behind-the-ear) placeras bakom öronen, precis som RIC-hörapparater (receiver-in-canal). RIC-hörapparaterna är dock mindre. CIC-hörapparater (completely-in-canal) sitter direkt i hörselgången och är väldigt svåra att se. De finns i olika färger för att matcha din hudton.

Det är också viktigt att fundera på hanteringen. Om du har problem med fingrarna kan det vara enklare att hantera en större BTE-hörapparat än de små RIC-hörapparaterna eller de ännu mindre CIC-hörapparaterna.

Vilka funktioner behöver jag?

Du kan få hörapparater som helt enkelt hjälper dig att förbättra din hörsel. Och du kan få hörapparater som streamar ljud direkt från tv:n, spårar dina aktivitetsnivåer, hjälper dig att anpassa ljudet via AI... det är nästan så att de kan servera dig kaffe! Tänk på din livsstil. Sträckkollar du på tv-serier? Är du ute och springer varje dag? Gillar du ny teknik och kan nästan använda din smartphone i sömnen? Eller vill du helt enkelt höra samtalen runt omkring dig bättre?

Tänk även på din rörlighet och om du bor långt ifrån en audionom. En del hörapparater kan finjusteras fjärrstyrt via videostreaming, så du inte behöver besöka en audionom för att få en justering gjord. Om du bor långt bort från en audionom kan det vara en stor fördel. 

Vilken typ av strömkälla vill jag ha?

Det finns tre huvudsakliga sätt att förse dina hörapparater med ström: engångsbatterier, uppladdningsbara batterier och bränslecellsteknik (kommer väldigt snart!)

Engångsbatterier måste bytas ofta och kan vara utmanande att hantera, särskilt om du har dålig syn eller problem med fingrarna. I så fall kanske du hellre väljer en mer flexibel lösning. Hörapparater med uppladdningsbara batterier är enklare att hantera eftersom du inte behöver ta ur batterierna. Du kan använda dina hörapparater hela dagen och ladda dem på natten, förutsatt att du har ett eluttag – och kommer ihåg att ladda dem!

Bränslecellsteknik är det senaste sättet att förse hörapparaterna med ström. Med bränslecellsteknik ger du ny kraft åt en bränslecell istället för att ladda ett batteri. Och istället för att sätta in en laddare i ett eluttag klickar du i hörapparaten i en påfyllnadsenhet som inte är ansluten till elnätet. Bränslecellen kan strömförsörjas på 20 sekunder och varar i 24 timmar, vilket är särskilt praktiskt om du är en aktiv person som ofta är på språng – eller om du har problem med fingrarna eller minnet.

Hur är ljudet?

Vad gäller ljudet behöver du prova olika hörapparater, eftersom varje hörapparat, eller åtminstone varje märke, har sitt eget unika ljud. Men rent generellt bör du välja ett klart ljud som är så likt ett ljud i verkliga livet – utan någon distorsion. Ett bra, naturligt ljud är vad du vill ha.

En del hörapparater har funktioner som förbättrar ljudet runt omkring dig allt eftersom det ändras. Så fundera på om din lyssningssituation ändras ofta under en dag – kanske går du från att lyssna på musik, till ett samtal, till att vara ute i trafiken? Eller så är du för det mesta i samma lyssningssituation och behöver inte en hörapparat som anpassar ljudet hela tiden – i så fall finns det ett annat alternativ för dig.

En del avancerade hörapparater har även appar som använder maskininlärning och AI som hjälper dig göra ljudet personligt på ett enkelt sätt som inte kräver en särskilt stor ansträngning från dig.

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark