WIDEX BLOG

VAD ÄR ÅLDERSRELATERAD HÖRSELNEDSÄTTNING?

26-11-2018
28-11-2018

Grå hår. Rynkor. Dålig syn. Åldern påverkar helt klart våra kroppsfunktioner – och öronen är inget undantag.

När vi blir äldre slutar de små hårcellerna i våra öron som hjälper oss att höra gradvis att fungera. Allt eftersom antalet fungerande hårceller blir färre försämras vår hörsel. Tyvärr går det inte att få några nya hårceller att börja växa, så skadan är permanent. Den här typen av åldersrelaterad hörselnedsättning kallas presbyacusis.

Orsaker

För de flesta beror presbyacusis helt enkelt på åldern. Det finns dock andra faktorer som kan öka sannolikheten för att du drabbas av åldersrelaterad hörselnedsättning, bland annat följande:

  Hörselnedsättning i släkten
  Rökning
•  Exponering för höga ljud
•  Medicinska tillstånd, som diabetes.

Symptom

Hur allvarliga symptomen för åldersrelaterad hörselnedsättning är varierar. Hörselnedsättningen sker gradvis över tid så det kan ta ett tag innan du ens märker att du har problem. Var uppmärksam på dessa tecken på åldersrelaterad hörselnedsättning:

  Svårt att höra samtal
  Svårt att förstå andra i stimmiga miljöer
  Svårt att förstå barn och andra med högt tonläge
  Brus i öronen (tinnitus).
 
Bedömning

Gå till en audionom om du tror att du har en hörselnedsättning. Om du är orolig att du inte ska höra eller förstå allt som audionomen säger kan det vara bra att ta med sig en vän eller släkting.

De flesta audionomer börjar undersökningen med att prata om hörselproblem. Audionomen behöver få information om din medicinska bakgrund, när du först la märke till hörselnedsättningen, om du har utsatts för höga ljud tidigare och i vilken utsträckning du upplever hörselnedsättningen i din vardag. Denna information används för att förstå hur hörselnedsättningen har utvecklats och vilken behandling som är bäst för dig. 

En audionom undersöker dina öron med en belyst sond som kallas otoskop för att titta efter eventuella fysiska öronproblem. Detta är en smärtfri och icke-invasiv procedur. 

Under en vanlig hörselundersökning görs även en hörselscreening eller tester som fysiskt mäter hörselnedsättningens grad. Du får sitta i ett specialdesignat ljudbås och lyssna på en serie toner som skickas via hörlurar. Du anger sedan vilka ljud du kan höra och vilka du inte kan höra, och resultatet genereras sedan i form av ett audiogram. Audionomen använder denna data för att mäta hörselnedsättningen och hitta ett lämpligt hörselhjälpmedel för din typ och grad av hörselnedsättning.

Behandling

Om du har en hörselnedsättning berättar sedan audionomen vilka typer av hörapparater som är aktuella för dig. Att välja ett hörselhjälpmedel är ett stort beslut, så ta gärna några dagar på dig att tänka på vilket alternativ som passar dig bäst. Med vår Butikssökning kan du hitta din närmaste audionom.

Relaterade inlägg

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark