WIDEX BLOG
Family enjoying dinner

6 tips för att kunna njuta av julen med en hörselnedsättning

03-12-2019
03-12-2019

Med en hörselnedsättning kan sociala sammankomster vid jul leda till utmanande lyssningssituationer. Här är några tips på hur du kan höra samtalen och komma i julstämning med bästa möjliga hörsel.
Denna jul har vi några tips för dig med hörselnedsättning och hur du kan göra din juletid än mer njutbar. 

Först av allt: Om du har hörapparater rekommenderar vi starkt att du använder dem under kommande högtid. Vi vet att det är lätt att tro att hörapparaterna bara skulle förstärka allt ljud runt omkring, såsom julsånger och knaprande på godis osv. Men moderna digitala hörapparater är faktiskt mer än bara enkla ljudförstärkare. De är utformade för att filtrera bort oönskat ljud och de hjälper dig att fokusera på tal genom att minska bakgrundsljud och störningar. Så kom ihåg att använda dina hörapparater. För en ännu gladare jul, kolla in tipsen nedan.

Förbättra ljudet runt omkring dig

Ljudmiljön har stor påverkan på personer med hörselnedsättning. Ta tid på dig att få bra ordning på allt, eller be någon annan att hjälpa dig med det, i festmiljön du befinner dig i. 

1. Hitta en lugn plats – undvik att stå för nära högtalare och bullriga kök och försök hitta den lugnaste delen av rummet. Då kommer du lättare att kunna höra samtal i stället för buller.

2. Försök se så många ansikten som möjligt – att se gester och ansikten på de som pratar kommer att hjälpa dig läsa läppar och förstå vad de säger. Se till att belysningen är bra och flytta undan dekorationer som hindrar dig från att se personerna runt bordet när det är dags att äta.

3. Ta rygg på en vän – hitta en vän eller släkting som kan upprepa saker du kanske inte har förstått, så att du kan känna dig mer självsäker och som en del av konversationen. 

Dra ned på bakgrundsbrus

Kling-klang … bakgrundsljud gör det svårare att höra, särskilt vid livliga samtal, julsånger och ljudet av skramlande porslin. När bullret ökar pratar vi alla högre och volymen på våra konversationer eskalerar snabbt. Det gör hela festen allt bullrigare, vilket är en utmaning för dig om du har en hörselnedsättning. Så gör det här istället:

4. Vrid ner volymen på bakgrundsmusiken för att göra den allmänna ljudnivån så låg som möjligt. Även om alla älskar bra julsånger så kommer folk inte att höra dem under de högljudda konversationerna.  

5. Skjut på disken – be din värd att vänta med att diska tills alla har gått. För personer med hörselnedsättning kan skramlet från disken vara väldigt distraherande från samtalen vid middagsbordet.

6. Stäng av tv:n – den distraherar från konversationen och gör det svårare att höra.

Hjälp andra att hjälpa dig

Personerna runt omkring dig kanske inte alltid vet hur de kan hjälpa dig på bästa sätt – så be om deras hjälp. Tänk dig själv, din värd har lagat middag och ordnat allt i hopp om en trevlig och lyckad kväll. Skulle det inte vara bra att hjälpa dem genom att berätta dina önskemål om en trevlig middagsbjudning, så att ni alla kan njuta av en lugn och trevlig jul?
 

ANMÄLAN TILL NYHETSBREV

Anmäl dig till Widex nyhetsbrev så får du tips, nyheter och ny information om hörselnedsättning och hörapparater.

ANMÄL DIG HÄR

Välj land/region

Boxadress i Sverige
AB Widex
Box 16015
200 25 Malmö

Besöksadress
Widex Nordic A/S
Nymöllevej 6
3540 Lynge
Danmark